Catharinas blogg

Catharinas blogg

Välkommen

till mig och min trädgård och livet på landet.

Tomatpure

ReceptPosted by Catharina Wed, September 02, 2009 17:53:56

Denna hemlagade tomatpure är bra att göra under sensommaren när man själv odlar tomater och inte kan äta alla färska.Det är praktiskt att ha i frysen som man kan plocka fram och använda i såser och grytor.


1,5kg färska tomater
en kryddbukett bestånde av:
1 lagerblad
1 kvist persilja
1 kvist mejram
1-2 kvistar basilika

1 Skölj tomaterna och skär dem i klyftor.Lägg dem i en kastrull och låt dem koka på svag värme under lock,ca 20 min.
2 Passera tomaterna genom en sil.
3 Skölj ur kastrullen och lägg tillbaka tomatpuren.Bind ihop kryddorna till en bukett och lägg dem i kastrullen.Låt puren koka på mycket
svag värme utan lock,ca 20 min. Rör om då och då.
4 Ta upp kryddbuketten och låt puren kallna.Häll upp den i iskubslådor och djupfrys den.Lossa sedan kuberna och lägg dem i en plastpåse.
Då blir det lätt att plocka ut så många kuber man behöver.Puren kan läggas otinad i grytor och såser.
Lagringstiden i frysen upp till 1 år.

Lycka till!

Rostade grönsaker

ReceptPosted by Catharina Mon, August 31, 2009 18:24:22

Tomater
Gula paprikor
Röda paprikor
Färsklök
Honung
Olivolja
Flingsalt
Peppar från kvarn

Gör så här
1. Dela tomaterna i halvor på bredden och lägg dessa i en långpanna med snittytan uppåt. Strö flingsalt på alla tomater. Rippla sedan honung, ca ½ msk på varje tomat.

2. Kärna ur paprikan och dela i fjärdedelar och lägg dessa i långpannan.

3. Dela färsklöken på mitten och lägg i pannan.


5. Strö sedan salt över resten av grönsakerna. peppar från kvarn, honung och olivolja.

6. Rosta sedan allt sammans i ugnen på 225 grader i ca 20 min.

Smaklig Måltid!

Äppelkaka

ReceptPosted by Catharina Mon, August 31, 2009 18:16:58

4 ägg
5 dl socker
200 gr smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 äpplen
4 msk socker
4 tsk kanel

Smält smöret.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl och bakpulver.
Tillsätt mjölk och det avsvalnade smöret.
Häll smeten på bakplåtspapper i långpanna.
Vänd äppelklyftorna i socker och kanelblandningen och fördela dem i smeten.
Grädda i ca 25 minuter (200 grader). Skär upp kakan i fyrkanter när den svalnat.

Lycka till!

Kall Äggsås

ReceptPosted by Catharina Tue, August 11, 2009 16:44:40

Mycket god till matjesill eller laxkotletter

1dl majonnäs
2dl gräddfil
1 dl chilisås
½ dl fin hackad röd lök
Blanda ingerdienserna i en skål

Garnera med 3 hackade hårdkokta ägg och dill.